Tak, tak - to prawda. W końcu doczekaliśmy się nowej wersji serwisu oraz migracji forum do phpBB3. Nie jest to oczywiście wersja finalna. Trwają pracę nad ukończeniem forum, co może zająć jeszcze kilka dni. Mimo wszystko, można juz z niego korzystać, mimo kilku graficznych niedociągnięć.
Idąc dalej - co przynosi nam nowa wersja strony phpBBhelp.pl? Największą innowacją jest chyba Baza wiedzy. Jest to napisany przez część byłej ekipy oraz przeze mnie moduł, który ma założenia podobne do wikipedii. Nie ma oczywiście aż takiej funkcjonalności, jednak wydaje mi się, że minimalizm jest w tym wypadku dobrą drogą. Niebawem postaram się napisać artykuł odnośnie zasad, jakich należy się trzymać podczas dodawania oraz edycji wpisów w bazie wiedzy. Jako serwis phpBBhelp.pl będziemy bardzo wdzięczni, jeśli społeczność pomoże się przyczynić do rozrostu polskiej dokumentacji phpBB3.
Kolejną innowacją jest przepisany na nowo, udoskonalony dział download. Ciekawym faktem jest tutaj integracja działu modyfikacje/style z forum. Każdy dodany tam plik, uznany będzie za sprawdzony przez serwis phpBBhelp.pl, co sprawi, że na forum ukaże sie wątek z ankietą, pozwalający dowolnie komentować dana modyfikację. Mamy nadzieję, że w ten sposób pliki dodawane do downloadu nie umkną niczyjej uwadze.
W menu u góry widać jeden, jeszcze nieaktywny link do projektu tłumaczenia. Jest to narzędzie udostępnione jakiś czas temu przez Dabroza, nad którym pracuję od jakiegoś czasu. Będzie ono pozwalało na szybką edycję plików językowych oraz pobieranie najbardziej aktualnej wersji tłumaczenia. Oczywiście każdy użytkownik serwisu będzie tam mógł zgłosić swoje poprawki co do konkretnych langów.
Na górnej belce mamy również możliwość zmiany języka. Póki co wersja angielska nie jest przetłumaczona (nieprzetłumaczone langi sa wyświetlane jako polskie), ale myślę że z czasem będzie sie to powoli zmieniać.
Pozostałe moduły takie jak wyszukiwarka, kontakt oraz ankiety ulegną jeszcze znacznemu udoskonaleniu, jednak obecnie priorytetami są inne rzeczy.
Tyle ode mnie na start. Mam nadzieję, że kierunek zmian sie Wam podoba. Pozdrawiam serdecznie.
PS. formularz logowania za pośrednictwem portalu pojawi się za jakiś czas. Na razie proszę logować się za pośrednictwem forum. Ew. błędy proszę zgłaszać na forum.
linkme.pl ~ Darmowe pozycjonowanie w google Twojego forum
Wymiana plusami oraz Lubię to