Właśnie "popełniłem" nową modyfikację phpBB -
moduł sprawdzania pisowni na forum. Początkowo nie miałem zamiaru publikować tego hacka, ponieważ wydawało mi się, że jest za mało wydajny. Jednak ostatnio ponownie wziąłem się za niego i udało mi się zwiększyć wydajność kilkaset razy, a więc algorytm stał się już możliwy do zastosowania w rzeczywistych warunkach, nawet do sprawdzania dłuższych tekstów niż typowe posty na forum. Dodać trzeba również, że przy tym wszystkim, obciążenie bazy danych przez moduł sprawdzania pisowni jest zerowe!
Słownik zaimplementowany w moim hacku powstał z połączenie dwóch innych największych polskich słowników Open Source (m.in. GNU Aspell). Ale pomimo, że samodzielnie jeszcze dodawałem do niego słowa, to ciągle zdarzają się braki. W związku z tym chciałbym zwrócić się z inicjatywą do społeczności tego forum, któremu nie obce są przecież idee oprogramowania Open Source:
proszę o pomoc w rozwijania słownika.
Aby to zrobić, wystarczy wejść pod
TEN adres i wkleić tam jakiś polski tekst. Po wysłaniu, wiadomość zostanie sprawdzona, a wszystkie błędy zostaną podświetlone na czerwono oraz wyświetlone w "okienku" (textarea) na dole. Jeżeli zauważycie jakiś wyraz, który na pewno jest poprawny, a wyświetla się jako błąd, wystarczy kliknąć link
Dodaj do słownika, który wyświetli się pod sprawdzoną wiadomością i tam wpisać nowe wyrazy, które mają być dodane do słownika (ostatecznie będzie je musiał jeszcze zatwierdzić administrator).
Proszę tylko starać się nie wpisywać jakichś słów, które są używane wybitnie potocznie, bardzo rzadkich nazw własnych czy wyrazów, które są nazwami angielskimi jakichś bardziej zawiłych techniczne terminów, niemających polskich odpowiedników. Proszę również nie podawać wyrazów z usuniętymi polskimi znakami diaktrycznymi. Każdy taki wyraz niepotrzebnie powiększy słownik i przedłuży proces sprawdzania pisowni. Przy podawaniu wyrazów, proszę zwracać uwagę na wielkość liter, ponieważ są one rozróżniane.
Za pomoc z góry dziękuję i myślę, że skorzystają z niej również inni użytkownicy, którzy zechcą zainstalować ten hack.
Z pewną nieśmiałością, ale bez żadnych żądań, chciałbym zasugerować przyklejenie tego tematu, jeśli zyska poparcie innych użytkowników forum.
/ nie mam nic przeciwko; swoją drogą - czemu Ty nie jesteś w $devs ? ;] - *Termit
*małe niedopatrzenie : - @donpedro