Mój post wynika pośrednio z problemami w instalacji moda. W głównej mierze chodzi mi o wyrażenie pewnego rodzaju opinii nt projektu.
Jestem początkujący jeśli chodzi o php, nie znam się na nim, jedynie bazuję na analizie kodu i metodzie prób i błędów. Do tej pory zajmowałem się głównie PHP-Fusion, jednakże potrzebowałem dobrego, niezależnego skryptu forum, toteż zainstalowałem phpBB.
Wszystko było ok do momentu, gdy zechciałem zainstalować moda. Niby prosta rzecz - mod gg, podmieniający AIM na GG. W php-fusion było to kilka kliknięć. Tutaj jest to naprawdę dużo roboty (ale i to rozumiem - skomplikowany kod, wiele plików). Ale jedno co mnie zdołowało, to chaos jaki panuje w kodzie...

W PHP-Fusion kod jest schludny, podzielony na sekcje, przejrzysty... A tutaj, otworzyłem pierwszy lepszy plik, a tam... sieczka... żadnych sekcji, żadnego wizualnego podziału... Może dla kogoś, kto w tym siedzi, nie jest to problemem, jednakże dla kogoś początkującego bardzo utrudnia to poruszanie się po kodzie. Jeśli ktoś widział kod PHP-F, wie o czym mówię.
No ale wracając do tematu. Postanowiłem powalczyć z tym modem. W instrukcji jest napisane: trudność: średnia, czas:10-15 min. Po 2 h skończyłem.

Miałem problemy z takimi prozaicznymi rzeczami jak znalezienie odpowiedniego fragmentu kodu... W php-f nie miałem tego problemu
w ogóle //ort... No i oczywiście nie udało się, zaczęły pojawiać się błędy, więc przywróciłem pliki i bazę. ;( No... to tyle w kwestii mojego wyżalenia się... Wobec powyższego...
Czy możnaby było przy kolejnej wersji pomyśleć troszkę o przejrzystości kodu, by stał się on troszkę bardziej przyjazny dla początkujących?? (odsyłam do struktury kodu PHP-Fusion)
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc w instalacji tegoż moda? Chodzi mi konkretnie o GG mod (bez bramki) [PL]. Używam wersji 2.0.22 na stylu GetawayPurple...
I tak abstrahując...
Czy nie dałoby się stworzyć w phpBB coś na wzór Infusiona w PHP-F?? Tzn system modów (modułów raczej), które same by się instalowały (dokonywały zmian w odpowiednich plikach) po wgraniu na serwer?
Z góry dziękuję za wysłuchanie i ew. pomoc...