Dokładnie 13 Stycznia 2007 roku, w sobotę, zarejestrowałem się na tym forum. Zaczełem tym samym swoją przygodę "na poważnie" ze skryptem phpBB.
21 Kwietnia 2007 roku stałem się członkiem ekipy forum phpBB2.pl a zarazem członkiem Polskiej sceny phpBB. Uzyskałem wtedy rangę pomocnika, co w owym czasie było dla mnie dużym wyróżnieniem. Dziś, 12 września 2008 roku, po
621 dniach na tym forum oraz na scenie phpBB
żegnam się z phpBB prawdopodobnie na zawsze. W dalszej części mojego pożegnania postaram się opisać jak to wszystko się toczyło i czemu postanowiłem zrezygnować.
Rejestrując się 13 stycznia nie wiedziałem, że okres ponad 1,5 roku będzie dla mnie ciekawym i interesującym czasem. Czytałem bardzo dużo postów na forum, odnoszących się do problemów ze skryptem, w których w tamtym okresie czasu odpowiadał m.in. DonPedro, Dabroz, palo, Devilish. Nie powiem, imponowali mi swoją znajomością skryptu, wiedzą na temat rozwiązań różnych, czasem dziwnych problemów. Czytając coraz częściej więcej forum sam zaczełem pomagać tam, gdzie coś umiałem pomóc. Zaowocowało to awansem na Pomocnika, co jak już wspomniałem, było dla mnie dużym wyróżnieniem.
Przełomowym dniem dla mnie był dzień 7 marca '07, gdy to napisałem swoją 1 modyfikację dla phpBB2, o nazwie
Last Visit MOD. Był on tak prosty jak budowa cepa (
), ale dla mnie to była 1 modyfikacja napisana w standardach wyznaczonych przez phpBB Group. Następnie były większe modyfikacje. Tak mijały dni, tygodnie, ja poznawałem coraz więcej rozwiązań problemów, sam eksperymentowałem z silnikiem forum zainstalowanym na wysłużonym Krasnal SERV
. Z czasem zapragnąłem stworzyć zmodyfikowane phpBB - New phpBB. Jednak nie miałem do niego po pewnym czasie już zapału, zaniechałem więc prace, czym myślę nikomu krzywdy nie zrobiłem, poza kilkoma testerami, którzy zgodzili się testować wersję BETA, a następnie wydania RC
. W międzyczasie na polskiej scenie phpBB pojawiło się uwielbiane tutaj phpBB-TRZY.pl, z tego forum odchodziło coraz więcej osób posiadających niemałą wiedzę, jak np. Damianmyst.
Na wiosnę 2008 roku Orion zwrócił się do mnie z propozycją objęcia funkcji moderatora forum, która była dla mnie bardzo ważnym wyróżnieniem i zarazem zaszczytem, że mogę pełnić funkcję moderatora tego forum, które kiedyś nie miało sobie równych wśród for tego typu w Polsce. Niekoniecznie sprawdziłem się na tej pozycji, jednak starałem się nadal pomagać każdemu tak jak umiem najbardziej, lecz z dnia na dzień coraz bardziej czułem, że phpBB przestaje mnie kręcić. Coś, co kiedyś sprawiało mi dużo radości, siedzenie i grzebanie przy skrypcie, nie była już takie fajne. Można powiedzieć, że się wypaliłem. Dodatkowo moją decyzję o wycofaniu się z działalności przyspieszyło phpBB Group, zapowiadające rychłe zakończenie supportowania "dwójki" oraz dodatków do niej.
CAŁOŚĆ TUTAJ -> http://wklejto.pl/txt9950 (brak znaków PL) lub http://null.freens.pl/index.php?news=12 (znaki PL) <- na forum ograniczenie do 3200 znaków
APF 2.0 - patch | phpBB2 r0x | BeerMod 1.0.0 RC3 | My MODs