Ponieważ jeden z użytkowników poprosił mnie o porównanie, postanowiłem coś skrobnąć. Zaznaczam jednak, że z uwagi, iż jestem autorem jednego z tych hacków (bynajmniej nie tego akurat), moja opinia na pewno nie będzie obiektywna
Nie instalowałem tego hacka, sprawdzałam za to
TUTAJ
Plusy:
- Wydajność podobna i funkcjonalność podobna
- Nie trzeba aktualizować ani wprowadzać słownika
- Podpowiedzi pisowni są dostępne od razu - nie trzeba ich dodatkowo pobierać
- Potrafi sugerować pisownię wyrazów, w których błędy pojawiły się w pierwszej literze
- Lista sugestii jest zawężona, co może być zarówno plusem, jak i minusem.
- Główny silnik sprawdzania pisowni nie obciąża naszego serwera
- Wielojęzyczność
- Sprawdza wyrazy 2-literowe.
Minusy:
- Wspomniana strona nie potrafi sprawdzić dość długich tekstów - dłuższych niż zwykle zdarzają się na forum. W takim przypadku otrzymałem błąd, podczas gdy mój hack sobie z tym poradził w ok. 10 sekund.
- Nie wszędzie mod będzie się dało zainstalować z uwagi na wymaganą obsługę fsockopen, która niestety dość często jest niedostępna.
- Czy tam w ogóle można dodawać wyrazy do słownika, a jeśli tak, czy można to robić grupowo - poprzez import większego słownika? Jeśli nie, to jest dość poważna wada.
- Czy użytkownicy mogą proponować wyrazy do słownika, które administrator może następnie zatwierdzić lub odrzucić?
- Czy jest zoptymalizowany ściśle pod phpBB, tzn. wycina BBCode, cytaty, kod?
- Czy ma opcję zaznaczania błędów, dostępną dla moderatorów forum, która umożliwia wytykanie błędów forumowym "analfabetom"
? - Nie będzie wcale działał bez obsługi AJAX. Moja modyfikacja będzie działać (choć oczywiście np. sugestie pisowni już nie).
- Po ręcznej poprawie błędu przez użytkownika nie sprawdza jego poprawności!
- W niektórych sytuacjach się pogubił - np. przy korekcie tekstu składającego się tylko z jednego zwielokrotnionego błędu.
- Nie wyłapuje wszystkich błędów - np. "kuhaż". Jeśli nie byłoby funkcji edycji słownika, jest to dość poważny błąd!
- Jeśli w jednym tekście popełnimy kilka identycznych błedów, każdy z nich trzeba poprawiać osobno.
Podsumowując: ciekawa alternatywa, jeżeli priorytetem jest maksymalne odciążenie serwera i oszczędność miejsca na dysku, ale tylko w przypadku gdy nie będzie nas irytował brak wpływu na kształt słownika ani problemy z próbami sprawdzania pisowni w tagach BBCode, cytatów, kodów itp. (chyba, że taka opcja rzeczywiście jest dostępna).
phpBB Hacks by logeen (RSS)
Uwagi moderatora logeen (dodane 22 Maj 2006, 19:19):
Ostatnio edytowany przez logeen, 22 Maj 2006, 19:19, edytowano w sumie 1 raz