Porządny Support?
Główne role:
-quba,
-eX vel palo.
irc napisał(a):
[18:26] <quba> dobra teraz się narażę może, ale wyrażę swoja opinie.
http://www.phpbb2.pl/forum/viewtopic.ph ... highlight= Człowiek złamał regulamin, ale co z tego, to jest jego 1 post. Czy za to, ze ktoś się kłóci w temacie na moda roku trzeba sie mscic na innych? "Ze nie wszystko co jest proste dla Ciebie jest proste dla innych" - czy nie powinna obowiazywac taka maksyma?
[18:27] <eX> chuj sie narazisz
[18:27] <eX> nikogo nie ma
[18:27] <quba> =(
[18:27] <eX> ja tu jestem
[18:27] <quba> palo na warcie

[18:27] <eX> i teraz rzadzi eX I
[18:28] <eX> nie o tochodzi
[18:28] <quba>

[18:28] <eX> skoro odpowiedz sa w faq trzeba byc stanowczym
[18:28] <eX> nie mozna tak poblazliwiac
[18:28] <eX> kazdemu kto jest nowy
[18:28] <quba> ale moze gosciu wchodzi od razu na forum i nie ma pojecia ze jest jakis faq?
[18:29] <eX> chuj ze vladimir ktory kocha diabla za to ze mu dal 2 ost i ma 11 i lubi grac na pianinie tak robi
[18:29] <eX> oj
[18:29] <quba> w sumie to ja chce z 2 osty bo na poczatku tez nie mialem pojecia o tym ze tutaj faq jest
[18:29] <eX> w menu 1 co jest to strona, forum faq
[18:29] <eX> napisz zazalenie
[18:29] <eX> ze nie widziales
[18:29] <eX> przykra nam z teog powodu
[18:29] <eX> na prawde
[18:29] <quba> to sie razem pisze
[18:30] <eX> niee
[18:30] <eX> nie pierdol glupot zreszta
[18:30] <quba> tak ;]
[18:30] <eX> faq sie czyta
[18:31] <eX> masz przyklejone tematy
[18:31] <eX> z opisem faq
[18:31] <eX> trudno zobaczyc, poszukac
[18:31] <eX> trzeba odrazu sie zblaznic na forum
[18:31] <eX> a zreszta, wiesz jakie to jest dobijajace widzac setny temat POMOCY!!!@!!!!!!
[18:32] <quba> ja tez, ale co z tego
[18:32] <eX> nic
[18:32] <quba> nie mozna napisac zlamales regulamin, czytaj faq, przenosze,
upomnienie nastepnym razem ost?
[18:32] <eX> dobra, nvm, nie mam czasu
[18:32] <quba> 80% ludzi by posluchalo
[18:32] <eX> jestes pewien?
[18:32] <quba> tak
[18:33] <eX> jak bylem modem
[18:33] <eX> w zasadzie tylk oto robilem
[18:33] <eX> ludzie dalej nie sluchali
[18:33] <quba> bo nie miales sily persfazji
[18:33] <eX> no dobra
[18:33] <eX> za to ty masz
[18:33] <quba> nie mam
[18:33] <quba> bo mnie tutaj i tak wszysy w dupie maja
[18:33] <eX> no to co pierdolisz glupoty?
[18:33] <eX> to idz na phpbb.pl
[18:33] <eX> tam cie nie maja
[18:34] <quba> sram na phpbb.pl
[18:34] <eX> i docenili twoja dziecinade
[18:34] <eX> sraj dalej
[18:34] <eX> rotfl
[18:34] <eX> no jak nilhir normalnie
Jak wszyscy juz zauważyli w znacznik bold dałem kawałek tego dialogu, choć cała ta konwersacja niesie z sobą poważne przesłanie.
Po pierwsze – powszechnie wiadomo, że panuje tutaj ogólna niechęć i odraza w stosunku do phpbb.pl
Teraz zadajmy sobie pytanie

Czy powinno tak być? Stwierdzając fakty – tamten support z pewnością jest gorszy od bb2, na pewno nie ma lepszej ekipy [chodzi tutaj tylko o znajomość skryptu phpBB, bo co do osobowości ludzi z ekipy bb2, nie wszystkich oczywiście, wolałbym się nie wypowiadać]. Może nadeszła pora, aby zmienić nieco nastawienie? Już nie mówię o fakcie, iż już na samym ircu niektóre osoby patrzyły na mnie z odrazą, gdyż miałem na phpbb.pl pomocnika, którego zrzekłem się, bo na nic mi to potrzebne nie jest. Tylko jeszcze przez to zostanę uznany za odrzutek społeczeństwa.
Czemu czepiacie sie supportu phpbb.pl? To, że ludzie z tamtego serwisu mają niski poziom nie liczy się, robią to chociaż z pasja i nikt tam nikogo przykładowo od cepów i bałwanów nie wyzywa. Rejestrując się tam ma się przynajmniej pewność, że na pewno się szybko nie wyleci z tego forum. Wiadomo, że nie każdy urodził się geniuszem i wszystkiego nie ma w jednym palcu. Niektórzy świeżo zarejestrowani użytkownicy, którzy dopiero zaczynają wgłębiać się w skrypt phpBB nie znają zwyczajów phpbb2.pl [tutaj problem, który poruszyłem na początku tej konwersacji na ircu. Sz.P. kamilus wpadnie raz na tydzień, napisze kilka głupich postów, powie kilku osobom jakie to one są głupie, da osta osobie, która dopiero co się zarejestrowała].
Można Wam nawet zarzucić, że nie dajecie szansy innym na swój rozwój i zaistnienie w phpbb. Zebraliście się parę lat temu taka ekipa i teraz się jej trzymacie. Pole moderator nie jest dla nikogo dostępne, mimo ze niektórzy userzy bardziej by pasowali niż nie jeden obecny mod. Jak się naprawdę przyliże dupę [stwierdzenie by +antharax, co prawda kierowane też w moim kierunku, choć nie wiem czemu, bo nigdy tutaj żadnej rangi nie miałem i wątpię w to, że kiedyś ją tutaj dostanę. Poza tym nie dbam o to, jestem tutaj tylko po to żeby się czegoś nauczyć, a nie żeby mieć jakiś kolor, bo to szpan niby jakiś?] to można zostać pomocnikiem [podkreślam można], respekt. Nie sadzicie, że trzeba dać też innym szansę. Zrobiliście z phpbb cos takiego, jakbyście mieli na to wyłączność i wasza ekipa tworzy grupę, której nikt nie może się przeciwstawić, bo zawsze wymyślicie jakiś argument, mimo że przeważnie argumenty te są co najmniej przeciętne lub chybione. Nie potraficie się przyznać do własnych błędów, czasem zastanawiam się co wam odbiło rozdzielając stare phpbb na dwa supporty. Dobrze było jak istniało to stare forum. Znając życie teraz Devilish będzie ciął mi język, bo nie da za wygraną, o ile moja wypowiedz nie skończy się ostrzeżeniem za to, że pewien mod uważa ze jestem głupi, dziecinny, nie lubi mnie po prostu bez podania przyczyny. Należałoby także wspomnieć o ocenianiu ludzi po pierwszym wrażeniu. Człowiek pisze sobie na ircu, zrobi literówkę i od razu zostaje uznany za osobę patologiczną [bo tak to odebrałem], nie znającą zasad polskiej ortografii.
Przytoczyć mogę tutaj jeszcze przykład, w którym to admin pisze posta, w którym chce poprawić błąd jakiegoś użytkownika, poprawia go oczywiście, tylko że ten poprawiony wyraz także posiada błąd i to może jeszcze większy niż ten pierwotnie napisany. Po 5 min. Mój post z upomnieniem znika oczywiście. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby ten sam admin za jakiś miesiąc nie czepiał się mnie na irc-u. Można uznać, że jest to czepianie się, ale jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie w myśl tego bardzo mądrego przysłowia.
Szanujcie czasem swoich userów, bo kiedyś może Wam ich zabraknąć i nie będziecie mieli dla kogo istnieć, chyba ze będziecie sobie wzajemnie rozdawać ostrzeżenia. Nie zdziwiłbym się, jeśli za parę miesięcy phpbb.pl było by lepsze od Was, gdy tylko tamta ekipa nabierze większego doświadczenia. W ogóle dziwi mnie to, że jeśli user zrobi cos źle, od razu dostaje ostrzeżenie, a przykładowo administrator zrobi to niejednokrotnie [przykład? Ostrzeżenie za nabijanie postów np. które dostał karql, a dzisiaj co widzę? Post dabroza, cytuję: „:P”.
Jaki to głupi pomysł, żeby na stronie suportu grać w jakieś głupie skojarzenia. Czy to jest przykład administratora? Innych zjeżdżacie za jakieś wątki, w których ludzie pytają o to, jak mają coś zrobić [odp. jest w FAQ lub na forum, ale to już inna sprawa], a sami takie zakładacie, że dosłownie rzygać się chce. Jeśli by patrzeć na ten temat o skojarzeniach to 50-60% postów w temacie to jest pisane przez ekipę, z czego 10% osób powinno dostać ostrzeżenia, a dostają je wybiórczo 2 osoby [o tym, że ekipa się nie stosuje już nie wspomnę].
W ogóle po co daliście na stronie phpbb2.pl link do irca? W końcu tam nie ma nikogo mile widzianego. Jeśli ktoś wejdzie prosić o pomoc ,od razu go zjeżdżacie, ze aż robi się mdło. Nie wiem i nie mogę tego pojać, ze naprawdę nigdy nie dajecie za przegrana, a wasze argumenty obronne zawsze są wulgarne albo obraźliwe. Nie piszcie rownież, że jesli ktoś ktoś wejdzie na irca, bedzie się normalnie zachowywał, to bedzie tez normalnie traktowany, bo już jest wielkie halo, jesli ktos wejdzie, nie pisze nic tylko po prostu sobie na nim siedzi.
Swoją drogą, czy zakładaliscie support dla siebie, czy dla ludzi, zeby niesc im pomoc? Jeśli dla siebie, to zapewne znajdzie sie wielu, którym na pewno bardziej stanie sie przydatna Wasza domena.
Reasumując chciałbym stwierdzić, że tak postępując naprawdę daleko nie zajdziecie. O innych mówicie, że są dziecinni, a sami, wierzcie mi, lepsi nie jesteście. Myślicie, że napisałem tego posta złośliwie? Jeśli tak, to mylicie się. Po prostu wiem, kiedy sytuacja zaczyna wymykać się spod kontroli, trochę już w życiu przeżyłem. Mam nadzieję, że coś z tym zrobicie. Pozdrawiam serdecznie.
Zwykły szary ~user –
quba
linkme.pl ~ Darmowe pozycjonowanie w google Twojego forum
Wymiana plusami oraz Lubię to
Uwagi moderatora Quba (dodane 20 Sty 2006, 23:12):
Ostatnio edytowany przez Quba, 20 Sty 2006, 23:12, edytowano w sumie 1 raz