Szybko to phpBB2 nie umarło... koniec końców, było na rynku bodaj od 2002.
Co najbardziej mi się w tym skrypcie zawsze podobało, to prostota. phpBB3 już tej prostoty od swojego początku nie miało, ba, poszło szlakiem utartym przez IPB, przekształcając forum w sztukę dla sztuki, a nie proste i sprawne oprogramowanie. Ucieszyli się ci, którzy do tej pory z uporem maniaka wciskali wszędzie phpBB by Przemo, niestety tak samo nie mogli zareagować wyznawcy zasady "simplicity is a thing of infinite beauty" - włącznie z niżej podpisanym.
phpBB3 tak czy inaczej jest skazane na rosnącą popularność i być może niegdyś patrząc na tę dyskusję będziemy myśleć o 2.x tylko w kategoriach sentymentu. Aczkolwiek wywarło na www tak ogromny wpływ, że jeszcze przez dobrych parę lat będziemy widzieć działające instalacje phpBB2. Ośmieliłbym się powiedzieć, że phpBB2.x było dla społeczności sieciowych z grubsza tym, czym dla systemów operacyjnych Windows 98 (jakkolwiek ten systemem operacyjnym nie jest) - niby prosty, niby ograniczony, ale wydajny, niezawodny i do bólu popularny. Na szczęście, w przeciwieństwie do Win98, phpBB zawsze było łatwe do rozbudowy.
A tak swoją drogą, to 3.x jest poniekąd jednym z kilku powodów dla których już od prawie trzech lat nie noszę tu pomarańczowej rangi; widząc dokąd zmierza ten skrypt, coraz bardziej traciłem motywację do robienia przy nim czegokolwiek. A że jednocześnie narastał brak wolnego czasu, skończyło się jak skończyło. Ale mimo wszystko czasu włożonego w phpBB 2.x i w ogóle phpbb.pl, potem phpbb2.pl, nie żałuję. Zwłaszcza że sporo mojej pracy do dziś, choć nie wszędzie podpisana, świetnie funkcjonuje w tym serwisie.
Once proud and well-known admin ;>
One day, I'll be back...
fotozajezdnia | krakowska linia muzealna