Dawno tutaj nic nie pisałem, a dzisiaj odwiedziłem sobie to forum i w sumie myślę, że mogę pomóc
Sprawa przedstawia się tak, że wszystkie bbcody masz zdefiniowane (tzn. kod html im odpowiadający) w pliku:
[c]katalog_forum\templates\twoj_styl\bbcode.tpl[/c]
No i teraz w tym właśnie pliku masz kawałek kodu odpowiadający za tag code, mianowicie:
Kod:
<!-- BEGIN code_open --></span>
<table width="90%" cellspacing="1" cellpadding="3" border="0" align="center">
<tr>
<td><span class="genmed"><b>{L_CODE}:</b></span></td>
</tr>
<tr>
<td class="code"><!-- END code_open -->
<!-- BEGIN code_close --></td>
</tr>
</table>
<span class="postbody"><!-- END code_close -->
Jak widzisz to jest normalna tabelka, która niestety się rozjedzie jeśli wstawisz do niej np. strasznie długą, nieprzerwaną linię tekstu. Można to rozwiązać dodając do niej odpowiednie style / elementy div.
Wstawiasz sobie takiego diva przykładowo w tą tabelkę przy końcu
code_open po otworzonym td:
Kod:
<div style="width: 300px; height: auto; background:#FFFFFF; overflow:auto; border:1px solid #000000; padding:8px;">
i zamykamy go w
code_close na samym początku przez zamknięciem td:
Kod:
</div>
To tak na szybko, ale będzie działać w ten sposób, że wysokość "kodu" dostosuje się automatycznie do zawartości (przynajmniej w FF, bo IE chyba ma jakieś problemy z tym i wpakuje pewnie niepotrzebny pasek), no a szerokość możesz sobie określić na stałe i pojawi się pasek przewijania jeśli będzie jakiś wiersz bez łamania dłuższy. Oczywiście poustawiaj sobie (pousuwaj niepotrzebne z tego diva) atrybuty takie jakie masz w kodzie w swoim stylu css, żeby to miało ręce i nogi.
Tyle.
Pozdr.
Autor postu otrzymał pochwałę