Witajcie.
Od jakiegoś czasu szukałam programu do edycji wideo, który pozwoliłby mi obrobić swój plik. Używam Windowsa 2000, więc nie posiadam Windows Movie Makera - a zresztą, to dziadostwo i tak nie mogło otworzyć mojego pliku (sprawdzałam na laptopie ojca, który stoi na XP). Okres testowania Ulead Video Studio 10 dobiegł już dawno końca, więc nici. VirtualDubMod wywalał komunikat, że plik posiada ścieżkę VBR [bla, bla, bla], może to poskutkować odchyleniem dźwięku [...]. I przy kliknięciu "tak" i "nie" plik nie posiadał dźwięku, tylko obraz. No i okazało się, że mamy w domu pakiet Nero, a w nim Nero Vision. Oto promyk nadziei!
Tak, otworzył mi plik, wszystko pięknie

Na końcu wybrałam opcję eksportowania filmu do pliku. Wybieram AVI jako typ eksportu, czy jak to tam było. No i domyślnie jest brak kompresji wideo i brak kompresji audio. A typy kompresji... Cóż. Intel Indeo, Cinepak i jakieś inne MS-owe. Albo pliki za duże (300 MB zajmowała 1/5 pliku podzas zapisywania, a trwa on 11 sekund

), albo jakość do d... Rodzaje kompresji audio też jakieś podejrzane.
I teraz pytanie. Jeśli na komputerze mam zainstalowane oddzielnie kodeki Xvid i inne, to czy będzie można wybrać to jako typ kompresji? Ktoś miał do czynienia z programem? A jeśli się nie da, to czy ktoś zna dobrą alternatywę?