witam, mam ogromny problem z przeniesieniem bazy na inny serwer (z webd.pl, na zagr.).
jakkolwiek nie wyeksportuje/zaimportuje, nadal mam znaki zapytania zamiast polkich znakow.
przejrzalem kilka takich tematow, lecz nic z tych porad tam zawartych nie mam.
w phpmyadmin (webd.pl) jest: MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8).
obydwa serwery maja wersje mysql: 4.1.10
bardzo prosze o pomoc..
pzdr
Odpowiedzi
Wysłany: 01 Cze 2007, 09:43
jacunio
Problem z tym kodowaniem niestety występuje dosyć często szczególnie na zagranicznych serwerach nie mających kodowania ISO dostępnego przez phpMyAdmina. Sam miałem z tym niezłe przejścia kiedyś i poradziło dopiero po prostu skorzystanie ze starszej wersji MySQLa 3.x.x. Chociaż w twoim przypadku jeśli masz na obu serwerach UTF-8 to wszystko powinno być OK. Musisz sprawdzić jakie znaki masz w plikach .sql zapisanych u ciebie na dysku po eksporcie bazy z pierszego serwera. Wszystko musi być interpretowane tak jak kodowanie w przeglądarce, czyli na dysku (np. przy edycji notatnikiem) mogą być krzaki, ale po wysłaniu na drugi serwer przeglądając baze już ich ma nie być.
Zatem przejrzyj bazę (na serwerze), np. tabele phpbb_post_text i jeśli w phpMyAdminie znaki wyświetlają się poprawnie wtedy wszystko jest ok i wystarczy zmienić tylko kodowanie w pliku lang_main.php na utf-8, a następnie przekonwertować pliki ze zmiennymi językowymi phpbb programem "Gżegżółka" również na utf-8.