Cytuj:
Ciut wolniejsze, ale o ile lepsze (bajeranckie - tak to okresle bysciemogli zrozumiec).
Może w generowaniu strony aż takiej różnicy nie będzie, ale jak byś porównał np. zużywany transfer czy obciążenie to byś widział dużą różnice.
Myślisz, że czemu np. takie serwisyt jak fora.pl czy phorum.pl nie udostępniają wersji Przema tylko zwykłą troche przez siebie zmodyfikowaną ? Bo jak by teraz skonwertowali te wszystkie fora na Przema to ich serwery by nie wydoliły.
Może ma cachowanie sqli ale logicznie rzecz biorąc ma też pełno kodu z różnych modyfikacji i wykonywanie go/sprawdzanie to dodatkowe obciążenie.
Jak byś do zwykłego phpBB zainstalował cachowanie sqli (są już do tego mody i jego instalacja nie zajmuje więcej niż 20 min - sprawdzałem wczoraj) to byś widział różnice w generowaniu.
Cytuj:
Uzywajac phpBB by Przemo nie umiał bym przejść na zwykle phpBB bo by mi brakowalo 80% dodatków. Dlatego nie ma dla mnie roznicy czy sie otworzy w 4 czy 6 sekund, albo wykona 2 zapytania wiecej.
Typowe myślenie zwykłego usera. Przy małych forach (typu jakieś wielotematyczne na których rejestruje sie 6 osób) różnicy nie zauważysz - jak jednak tworzysz porządne forum twój serwer to odczuje, i ty możesz też jeśli nie wystarczy ci transferu (bo to logiczne, że jak pliki więcej zajmują, a w Przemie zajmują znacznie więcej to zużywasz więcej transferu).
Wymiana linków - Wypozycjonuj za darmo swoją strone!