Damianmyst napisał(a):
ale trzeba byc idiotą zeby cacheować coś co 5 minut się zmienia
Jakieś bzdury opowiadasz. Cachujesz to co chcesz w zależności gdzie dołożysz cachowanie do jakiego zapytania. Ja w swojej modyfikacji dołożyłem to tam gdzie dane w bazie się zmieniają rzadko. Więc nie wiem o jakich 5 minutach mówisz. Chyba, że twoje myslenie jest na tyle krótkowzroczne, że masz na mysli np. tabalę config i bierzesz pod uwagę sytuację, gdzie dane w tej tabeli zmieniają się co 5 minut, czyli na forach z dużym ruchem i dużą dynamiką. W takiej sytuacji będzie to 5 minut, lecz gdyby nie zastosować cachowania to przez te 5 minut tabela config będzie pobrana pareset razy a z cachowaniem tylko raz.
Damianmyst napisał(a):
I kto powiedzial ze cos ma byc caly czas file_get_contestem pobierane
Autor systemu cachowania który jest na webcity.
Damianmyst napisał(a):
Jedyny z pomyslow jaki przychodzi mi do glowy na usuwanie cacheu to kasowanie pliku przy modyfikowaniu rekordu przy db
No i dokladnie tak wlasnie ja zrobilem.
Oczywiscie nie zrobilem tego na klasach i nie zaimplementowalem do sql_query bo nie piszę obiektowo, napewno zaimplementowanie tego do phpBB było by trudniejsze niż system o którym wy mówicie. Pisząc, że rozwiązanie obiektowe będzie wolniejsze miałem na mysli, że będzie wolniejsze gdy stworzymy osobny obiekt do samego cachowania. Jednak widze, że chodziło o to aby to cachowanie wstawić do obiekdu $db który już istnieje a to co innego.
Nie ma sensu sie kłucić o wyższość proceduralnego pisania nad OOP bo na ten temat się kłuca ludzie, którzy maja w małym palcu to co my wszyscy razem wzięci i nie dochodzą do żadnego kompromisu, każda strona ma słuszne argumenty i prawda leży po środku. Prawdopodobnie php5 spowoduje, że będzie jeszcze więcej zwolenników OOP. Proponuje zakończyć ten wątek w tym temacie bo to jest dokładnie to samo co kłutnia zwolenników phpBB vs IPB
Ja się nie odcinanm od pisania obiektowego, napewno kiedyś zacznę tak pisać, lecz nie jest to dla mnie ważne bo pracuje sam a w efekcie końcowym najważniejsza jest logika aplikacji a nie sposób jej pisania.
Wracając do tematu, wykorzystajcie w takim razie cachowanie podane na webcity do phpBB bo słysze o tym od roku ale jak widac nikt tego jeszcze nie zrobił a ja zrobiłem

Jak zrobicie porównamy wyniki szybkości wielu zapytań i sie przekonamy kto miał rację
phpBB modified by Przemo