Witam.
Napisalem wlasny dodatek do forum, ktory laczy sie i korzysta z innej bazy danych niz forum.
Jednak po wstawieniu kodu do overall_header.tpl na forum pojawia sie taki blad:
Cytuj:
Could not obtain user/online information
DEBUG MODE
SQL Error : 1146 Table 'abba_mojdodatek.phpbb_users' doesn't exist
SELECT u.username, u.user_id, u.user_allow_viewonline, u.user_level, u.user_jr, u.user_session_time, u.user_session_start, s.session_logged_in, s.session_ip, s.session_start, s.session_page FROM (phpbb_users u, phpbb_sessions s) WHERE u.user_id = s.session_user_id AND s.session_time >= 1290870863 ORDER BY u.user_level = 1 DESC, u.user_jr DESC, u.user_level = 2 DESC, u.user_level = 0 DESC, u.username, s.session_start ASC
Line : 475
File : functions_add.php
Dodam, ze w tytule bledu SQL jest "abba_mojdodatek.phpbb_users", a ja w swoim skrypcie lacze sie z baza "abba_mojdodatek", nie wiem skad sie wzielo to ".phpbb_users", bo kod sprawdzalem setki razy i jest poprawny (dziala wszedzie poza kodem forum).
Czy jest jakies ograniczenie w laczeniu sie z baza sql, czy da sie to jakos obejsc?
Wszystko dziala jak nalezy, tylko wlasnie z ta baza danych (swoja) nie moge sie polaczyc, bo powoduje to wyzej wspomniane bledy, choc kod jest na 100% poprawny, bo byl testowany poza forum.
A o to kod mojego dodatku, ktory umiescilem wewnatrz pliku overall_header.tpl:
Kod:
function lacz_z_baza(){
$ABBA_host = "localhost";
$ABBA_database = "abba_mojdodatek";
$ABBA_user = "xxx";
$ABBA_password = "xxx";
$ABBA_dbc = @mysql_connect($ABBA_host, $ABBA_user, $ABBA_password) or die ('Nie moge polaczyc sie z Mysql');
mysql_select_db ($ABBA_database, $ABBA_dbc) or die ('Nie moge wybrac bazy');
return $ABBA_dbc;
}
$ABBA_dbc = lacz_z_baza();
$ABBA_query = mysql_query("SELECT `tresc` FROM `newsy`", $ABBA_dbc);
while($ABBA_dane = @mysql_fetch_array($ABBA_query)){
echo '<div class="okno_newsa"><p class="tresc_newsa">'.$ABBA_dane['tresc'].'</p></div>';
}
mysql_close($ABBA_dbc);
Prosze o pomoc, poniewaz nie moge sobie z tym poradzic, a zalezy mi na tym dodatku

Albo chociaz niech ktos mi powie, jak mozna uzywac wlasnego polaczenia SQL wewnatrz skryptow phpBB, tak aby ze soba nie kolidowaly (tak jak w tym przypadku).
Pozdrawiam