Jako że to mój pierwszy post to: Witam wszystkich!
Właśnie przeprowadzam próbną konwersje dużego forum z wersji 2.0.17 na 3.0.0 i konwerter po przerobieniu wszystkich postów wyrzucił mi taki błąd
Kod:
General Error
SQL ERROR [ mysql ]
Nieznana kolumna 'privmsgs.privmsgs_attachment' w field list [1054]
SQL
SELECT privmsgs.privmsgs_id, privmsgs.privmsgs_from_userid AS poster_id, privmsgs.privmsgs_ip, privmsgs.privmsgs_date, privmsgs.privmsgs_enable_bbcode AS enable_bbcode, privmsgs.privmsgs_enable_html AS enable_html, privmsgs.privmsgs_enable_smilies AS enable_smilies, privmsgs.privmsgs_attach_sig, privmsgs.privmsgs_subject, privmsgs.privmsgs_attachment, privmsgs.privmsgs_date AS post_time, privmsgs_text.privmsgs_text, privmsgs_text.privmsgs_bbcode_uid AS old_bbcode_uid, privmsgs.privmsgs_to_userid FROM phpbb_privmsgs privmsgs, phpbb_privmsgs_text privmsgs_text WHERE (privmsgs.privmsgs_id = privmsgs_text.privmsgs_text_id) ORDER BY privmsgs.privmsgs_id LIMIT 2000
BACKTRACE
FILE: includes/db/mysql.php
LINE: 158
CALL: dbal_mysql->sql_error()
FILE: includes/db/mysql.php
LINE: 205
CALL: dbal_mysql->sql_query()
FILE: includes/db/dbal.php
LINE: 157
CALL: dbal_mysql->_sql_query_limit()
FILE: install/install_convert.php
LINE: 1234
CALL: dbal_mysql->sql_query_limit()
FILE: install/install_convert.php
LINE: 203
CALL: install_convert->convert_data()
FILE: install/index.php
LINE: 402
CALL: install_convert->main()
FILE: install/index.php
LINE: 274
CALL: module->load()
Rozumiem ze chodzi o to że w tabeli privmsgs nie mam pola privmsgs_attachment, jednak przed chwilą sprawdziłem i takiego pola nie ma nawet w świerzej wersji 2.0.22 (czyli teoretycznie takiej z której powinno sie przeprowadzać konwersje). Czy w takim razie ten problem ma jakieś proste rozwiązanie? Czy muszę zacząć grzebać w kodzie konwertera i poprostu usunąć to co sie nie zgadza z moją bazą?
Jezeli ktoś wie jak temu zaradzić to bedę wdzięczny za pomoc.