Witam serdecznie, to mój pierwszy post i od razu prośba o pomoc...
Do dnia dzisiejszego korzystałem ze skryptu Simple Machines Forum. Postanowiłem przesiąść się na poczciwe phpBB2. Miałem SMF w wersji 1.1.2 i z tego systemu przesiadłem się na aktualną wersję phpBB2 2.0.22. Posłużyłem się konwerterem dla wersji SMF 1.1 RC2 ---> phpBB2 2.0.19. Udało się, wszystkie dane zostały przeniesione i coś mi się zdaje, że za dużo. Ale po kolei:
Po konwersji danych zakończonej pomyślnie chciałem się zalogować i zonk: info, że nieprawidłowe dane. No to troszkę pogooglowałem, ale niczego konkretnego nie znalazłem. Wpadłem na to, aby skorzystać z przypomnienia hasła. Hasło przysłane na pocztę zadziałało. Dalej szukałem jakiegoś sensownego rozwiązania, ale kilka osób odezwało się na gg, że nie moga się zalogować, więc doradziłem im patent z przypomnieniem hasła - też im pomogło. Puściłem mailing do wszystkich zarejestrowanych, żeby w razie problemów zamówili sobie nowe hasło.
powiedzmy, że problem rozwiązany
Dalej:
Próba rejestracji nowego użytkownika kończy się następującym komunikatem: "Ta nazwa użytkownika została zakazana". Znowu Google i trafiłem na forum Przema, gdzie gościowi, który też się spotkał z takim komunikatem, doradzili, żeby sprawdził, czy nie ma jakiejś samotnej gwiazdki * na liście zabronionych nazw oraz by sprawdził ustawienia minimalnej długości nazwy użytkownika. No super, tylko, że ja mam zwykłe phpBB2 i nie mam takich bajerów w PA. Jedynie zabronione nazwy, ale tu lista pusta. Mimo to kliknąłem "Usuń", po czym dostałem komunikat, że usunięto i okazało się, że już można konta zakładać. Jednak nadal podczas finalizowania rejestracji (dosłownie na sekundę) wyskakuje maleńki prostokącik z komunikatem, którego nie zdążyłem przeczytać (pisze tam coś o nieprawidłowej ilości znaków w nicku, ale miejsce, gdzie powinna być podana liczba, jest puste).
Wiem, że w tym jednym temacie poruszyłem dwa problemy, ale nie w tym sęk, bowiem teraz zadam
właściwe pytanie:
Gdzie w bazie danych mam szukać pozostałości ze starego forum SMF? W której tabeli/kolumnie może znajdować się to, co teraz zakłóca prawidłowe działanie mojego forum? chyba, że jest w PA, a ja to przeoczyłem... Póki co jakoś łopatologicznie rozwiązałem problem i w efekcie rejestracja nie wymaga autoryzacji linkiem z maila (bo maile się nie wysyłają), a użytkownicy masowo będą musieli przypomnieć sobie hasło.
Przepraszam za przydługawy post, ale cały dzień nad tym forum siedzę i już mi się nie chce włączać Gzip dla mojego postu
idziemy na piwo?