Ostatnio przenosiłem moje forum na inny serwer.
Wyeksportowałem bazę z phpMyAdmina i jak ją edytowałem w notatniku to zauważyłem, że zamiast ą jest

, ś jest

itp. Zresztą przed eksportem w czasie przeglądania bazy w phpMyAdminie również zamiast naszych rodzimych znaczków były takie krzaczki. Ale na forum normalnie się wyświetlały. Szczerze mówiąc to z jaką bazą nie miałem do czynienia to zawsze miałem takie krzaki w bazie ale na stronie wyświetlaly się o.k.
Wziąłem i taką bazę zaimportowałem na innym serwerze przy użyciu latin2 i ku mojemu ździwieniu w efekcie uzyskałem krzaki na forum. W związku z tym zaimporotwałem bazę jeszcze raz ale teraz przy użyciu latin1 i efekt podobny. No to się wkurzyłem i użyłem utf8, już nie pamiętam co wyszło ale dalekie to było od polskich znaków. Już troszkę się zdegustowałem bo praktycznie to chyba wyczerpałem już możliwość importu z zachowaniem polskich znaków. I jakiś cudem wpadłem na pomysł aby tą bazę nie importować przez phpMyAdmina tylko przez PA w forum. O dziwo efekt był taki iż pojawiły się polskie znaki. Zajrzałem do bazy w phpMyAdminie i jak nigdy w życiu ma tam polskie znaki (nie żadne krzaki - mam tam z prawdziwego zdarzenia literki ą, ś itp.) Wyeksportwałem tą bazę za pomocą phpMyAdmina i przy edycji jej w notatniku rownież i tu mam normalne polskie znaki..
Czy to normlane? Z iloma bazami się nie bawiłem w każdej polskie znaki były kogowane a w tej nie. Normalne to? Od czego to zalezy?
tak to teraz wyglada:
http://img217.imageshack.us/img217/5200 ... estpn0.jpg