Witam wszystkich!
Primo adres forum:
http://www.archeolodzy.ovh.org (stopki nie wykrywa, bo cale forum padlo i baza jest w trakcie przenoszenia).
Ponownie zapoczatkuje maglowany w nieskonczonosc temat. Byc moze ktos wreszcie znalazl na to odpowiedz. Aha! Zaznaczam, ze przewertowalem kilkanascie tematow dotyczacych tego problemu, ale zaden nie daje odpowiedzi badz odpowiedz nie dziala
Sprawa dotyczy dziwnego kodowania ustawionego w bazie konta 60free na OVH. Baza i tabele maja ustawione kodowanie latin1_swedish_ci . Baza do ktorej przenosze tabele latin2_general_ci. Problem dotyczy braku ogonkow na nowym forum. Wyswietlaja sie znaki zapytania lub krzaki. Robilem to juz na 50 sposobow.. A polskich znakow wciaz nie ma.
Moze ktos walczyl juz z OVH i probowal to zrobic? Byc moze mu sie nawet udalo?:D
Przy odpowiedzi prosilbym jednoczesnie o odpowiedz na pytania:
1. jak to sie dzieje z kodowaniem, ze otwierajac swiezo wyeksportowany plik sql i otwierajac je w notatniku lub notatniku+ inaczej mi go wyswietla:
Notatnik: Forum mi³o¶ników archeologii
Notatnik+ : Forum mi³o¶ników archeologii
To sa chyba inne kodowania - a plik jest ten sam. Ktoremu wyswietlaniu mam wierzyc? Co sie dzieje z plikiem jesli go wyedytuje i dam "zapisz"? Czym w takim razie edytowac zeby zapisywalo sie w tej samej postaci?
2. Czy jest program edytujacy z latin1 do latin2? Gżegżółka ani notatnik+ nie ma takiej opcji. A w ogole.. Daloby to cos tutaj?
3. SQL na OVH jest w wersji 5 a na nowym serwerze 4.1. Czy to nie powoduje konflinkow? Nie uzywac OVH a operowac czyms "z zewnatrz"?.
4. Tak przy okazji - bo nawet nie wiem jakimi haslami tego szukac, jesli bylo prosze chociaz o link. Gdy przegladam notatnikiem / notatnikiem+ zawartosc bazy eksportowanej przez PMA mam w tekscie jakies bledy (powiedzmy "bad sectory" nie wiem jak to nazwac

). Objawiaja sie, gdy zamiast jakiejs literki pojawia sie znak-prostokacik, zamalowany badz nie - zalezy czym przegladam. Domyslam sie ze ma to wplyw na postac ponownie importowanej bazy. Czy te bledy juz sa w bazie czy powstaja podczase eksportu badz edycji? Jak to wyeliminowac?
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.
Pozdrawiam
Archeolodzy.org - forum miłośników archeologii . Archeologia