Nie, nie, nie. To nie jest kolejny bezsensowny temat. Mam nadzieję, że nie nie zostanie zamknięty.
Zacznę od początku. Jak każdy młody użytkownik szukałem odpowiedniego serwera i to darmowego na własne forum. Ale albo serwer był zagraniczny, albo za wolny, albo było mnóstwo reklam, albo brakuje funkcji mail (o tej funkcji później). No i co? Ano dałem się zwieść serwerowi fora.pl. Wszystko OK, są szybcy, elegancka domena, profesjonalna obsługa i ta łatwość. Ale dzisiaj już nie jestem pewny swojej decyzji. Nie mogę instalować skórek (wgrywają Admini jak ich się poprosi, a jeśli stworzę własny styl, to jest on dla wszystkich dostępny. To jest dopiero paranoja

). O modach już nie wspomnę. Potrzebne Color Groups nie zostaną zainstalowane (niby zbędna opcja

), a o Metatagach i dodaniu do wyszukiwarek na razie mogę zapomnieć, chociaż to jest w planach. Ale, że nie mogę zrobić kopii bazy danych, to już jest lekkie przegięcie. Niby ma być w przyszłości, ale jakoś w to wątpię. A przecież co mi z tego, że to oni robią codziennie kopię, kiedy przy zmianie serwera nie mogę odzyskać forum

Coraz mniej mi się to podoba. Myślałem, że jestem kompletnie ciemny w te klocki, ale się okazuje, że są gorsi ode mnie (nie wiem jak to możliwe

) i to tak na prawdę do dlal nich jest ten serwer.
Ale przejdźmy do rzeczy. Wiem, że są tematy dotyczące darmowych serwerów, ale umieszczanie w nich ofert np. wp czy onetu, to już lekkie przegięcie. Przecież jakiś laik weźmie założy tam konto i będzie forum instalował. Ja przeglądałem wiele ofert. Niektóre były i są interesujące, ale, no właśnie zawsze jest to ale, który jest najlepszy? Myślałem, że takim serwerem jest minister.pl, który dzisiaj już nie działa. Podziałał miesiąc niecały i koniec. Wydaje się, że tym jedynym jest szu.pl, ale tam nie ma funkcji mail, więc zadaję pytanie, czy to jest potrzebne do zrobienia i funkcjonowania forum? Pewnie tak, więc brak tej funkcji sprawia iż dalej nie mam idealnego serwera i muszę dalej szukać. Jeśli nie to bardzo dobrze.
Na marginesie> A może znacie inne darmowe serwery, nawet zagraniczne, które byście polecili tak od serca. Wiem, że taki temat jest, ale tam jest mnóstwo serwerów i gubię się w tym. Może znacie jakiś serwer np. chorawcki, który jest podobny do szu.pl i nie ma reklam. Wiem, że komunikacja z adminem wtedy jest utrudniona, ale cóż. A może są jakieś inne dobre polskie, albo jakiś dobrych sponsorów znacie? Ale to już tak na marginesie
Zapraszam na stronę o grach Escape The Room