Pojawienie się phpBB 3.0.10
Grupa phpBB wydała kolejną wersję phpBB oznaczoną numerem 3.0.10. Więcej informacji na ten temat można uzyskać w wątku wydania.
Grupa phpBB wydała kolejną wersję phpBB oznaczoną numerem 3.0.10. Więcej informacji na ten temat można uzyskać w wątku wydania.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Quba | 03 Sty 2012, 22:59
Powiem szczerze, że obecnie jedyną kwestią, która byłaby mnie w stanie zainteresować, to oparcie phpBB4 na symfony2 i wydanie jakiegoś RC nie później niż za rok. Niestety wszyscy wiemy, że do tego daleka droga. Nie jest też pewne, czy phpBB4 istotnie zostanie oparte o jakiś framework. Osobiście uważałbym to za ogromny krok do przodu. W końcu osoby startujące od phpBB nie miałyby takiego problemu, by potem przejść do poważniejszych projektów, a samo forum mogłoby posłużyć jako uniwersalny silnik solidnego portalu. Niestety do tego daleka droga, a póki co nie ma jeszcze tak głośno zapowiadanego phpBB 3.1+.
Zergall | 04 Sty 2012, 04:39
Warto byłoby też zadbać o takie smaczki, jak dynamiczne dodawanie postów jako standard.
Byłbym też bardzo zadowolony, gdyby zwiększono ilość "ifów" do wykorzystania w szablonach - wzorem w tej dziedzinie może być np. Wordpress.
Marzy mi się też system hacków podobny do wordpressowych wtyczek, ale o tym nie ma co w ogóle myśleć.
Quba | 04 Sty 2012, 23:40
Jeśli będzie paczkowa struktura jak w Symfony, to to nie będzie żadnym problemem. Ba - to będzie istotą całej zabawy.
Kudlaty | 18 Sty 2012, 11:19
phpbb4 byloby bardzo fajne, ale do niego dluga droga...
niby cos sie tam tworzy niby nie...
ale tak na prawde, chcialbym zeby przepisali phpbb na pythona, np z uzyciem django
odkad zaczalem programowac w pythonie, tak coraz wiecej wad widze w php
Quba | 27 Sty 2012, 16:16
Większość tych wad potrafi dobrze zakryć odpowiedni framework. Python w webówce nie miałby takiego udziału gdyby nie django. Podobnie jest również z ruby dzięki railsom oraz asp dzięki asp.net mvc.
Symfony2 też nie jest złą drogą. Sam framework wg mnie dużo wziął z railsów, do tego jest to najpopularniejsze repo php na githubie, więc o wsparcie i rozwój nie ma się co bać. Pozostaje tylko czekać, co w przypadku phpbb jest niestety bardzo długą kwestią.
Kudlaty | 27 Sty 2012, 19:36
symfony2 jest napisane na podstawie rora i django
autor jest poprostu zajawiony tymi frameworkami, jak to fajnie dziala
a python nie tylko z django jest dobry, pyramid/pylons tez jest calkiem ok
a roznica w wydajnosci python/uwsgi i php/mod_php jest kosmiczna
w kazdym razie, wedlug mnie symfony2 to baardzo dobry wybor
Darom | 05 Paź 2013, 20:41
już jest wersja 3.0.12