Drobna przebudowa "viewprofile"

Możecie zobaczyć nową kartę profilu. Wprowadzono na niej kilka nowych funkcjonalności, w tym komentarze do profili użytkowników.

Docelowo, pojawią się jeszcze takie opcje jak:

• obsługa komunikatorów (mod UniComm)
  • link do ostatniego posta
  • statystyka pisania w poszczególnych forach
  • statystyka używania przeglądarek
  • pochwały i ostrzeżenia wystawione przez danego użytkownika
  • możliwość zamieszczenia elementu graficznego (zdjęcia)

W przypadku sugestii i propozycji zmian, jak również raportów o błędach lub nieprawidłowościach w działaniu, proszę o zamieszczanie tych informacji w tym temacie.

Komentarze

Awatar użytkownika

1) Komentarze dopiero po akceptacji ? Boje sie "walk" w komentarzach w profilu.
2) Regula edycji i usuwanai jak przy postach :) Napisalem w Twoim profilu komentarz testowy i nie moge usunac :(
3) Moze belka podpisu na cala szerokosc ?

Myślę, że można to rozwiązać poprzez dodanie możliwości raportowania tzn. "flame" w komentarzach, po czym użytkownik nie przestrzegający reguł netykiety w komentowaniu poniósłby konsekwencje swoich działań (ostrzeżenie, zakaz pisania komentarzy, banicja).

[ Dodano: 18.09.2006 12:51:03 ]

Devilish napisał:
3) Moze belka podpisu na cala szerokosc ?

Zgodnie z regulaminem podpis nie może przekraczać określonych norm, a w konsekwencji, jeżeli jego rozmiar nie jest zbyt duży w stosunku do postu, to nie będzie również przeszkadzał w karcie widoku profilu.

Obecnie możliwość usuwania komentarzy posiadają Administratorzy forum. Myślę, że docelowo można utworzyć specjalną grupę (comm.mod), która posiadałaby podobne uprawnienia.

Awatar użytkownika

interesująca opcja. Z tymi statystykami to bedzie coś w podobie IPB?

Masz na myśli statystyki pisania w poszczególnych forach?
Będzie to lista, posortowana według aktywności malejąco, z zaznaczeniem ile postów dany użytkownik napisał w danym dziale, i jaki stanowi to ogólny procent jego aktywności na forum.

Awatar użytkownika

A będzie to cache'owane? :>

Awatar użytkownika

Zdecydowanie tabela z podpisem powinna byc na calej szerokosci. Wyglądało by to wtedy dużo estetyczniej. A co będzie gdy np liczba komentarzy będzie wynosiła z 20 ? będzie to jakoś "zawijać" czy co ?

Kod do tworzenia cache przy każdym wysyłaniu posta przez użytkownika byłby dalece bardziej zasobożerny niż przy odwiedzaniu karty profilu (owe statystyki bezproblemowo dają się rozwiązać w jednym, nierelacyjnym zapytaniu SQL). Jeżeli jednak pomiary oglądalności stron profilów pokazywałyby znaczne zużycie zasobów w stosunku do ilości wysyłanych postów, to, oczywiście, można myśleć nad optymalizacją poprzez cache, choć wydaje mi się to wysoce nieopłacalne przy obecnym obciążeniu generowanym przez serwis.

[ Dodano: 18.09.2006 13:25:55 ]

Gibons napisał:
tabela z podpisem powinna byc na calej szerokosci.

Przy dużej ilości komentarzy podpis automatycznie znajdowałby się na dole strony w obszarze mniejszego zainteresowania użytkownika. Oczywiście, nie wykluczam dalszych modyfikacji strony wizualnej karty profilu.

Gibons napisał:
A co będzie gdy np liczba komentarzy będzie wynosiła z 20 ?

Jeżeli opcja komentarzy w profilu zyska popularność, to oczywiście zostanie zaimplementowany mechanizm podziału na strony.

Awatar użytkownika

Zajmiesz się tym wszystkim, czy wziąć któryś podpunkt? (nie chcę się wchrzaniać, jeśli sobie nie życzysz :P).

Awatar użytkownika

Dabroz napisał:
Jeżeli opcja komentarzy w profilu zyska popularność, to oczywiście zostanie zaimplementowany mechanizm podziału na strony.

z uzyciem AJAX'a - ostatnio duzo sie nim bawilem, moge sie na to pisac :p

Jesteś specjalistą od AJAX? No to szykuje się większa robota dla Ciebie, PW. :)

Dabroz dobra robota.
Standardowe pytanie: udostępnisz Twój mod do komentarzy w profilu, statystyka pisania w poszczególnych forach?

Może taka mała sugestia jeżeli jakiś użytkownik nie ma podpisu to żeby belka "podpis" w ogóle się nie wyświetlała.

Awatar użytkownika

Oj, chłopak ma dużo roboty, a tu ma jeszcze się zajmować pisaniem instrukcji? Poza tym to istnieje AFAIR mod do tego...

Termit wiem, że istnieje taki mod, ale mimo tego wolałbym zainstalować modyfikacje dabroza. Jeżeli napisze instrukcje będzie fajnie, jak nie to mówi się trudno.

btw dabroz mógłbyś pokazać jakim sposobem zrobiłem podpis widoczny w profilu?

Awatar użytkownika

klr napisał:
Termit wiem, że istnieje taki mod, ale mimo tego wolałbym zainstalować modyfikacje dabroza. Jeżeli napisze instrukcje będzie fajnie, jak nie to mówi się trudno.

jak te statystki for to 15 minut roboty, a jak ma byc jeszcze możliwość włączenia które forum ma pokazywać to 25

klr napisał:
btw dabroz mógłbyś pokazać jakim sposobem zrobiłem podpis widoczny w profilu?

pogłówkuj troche, przejrzyj viewtopic.php i zobacz jak tam jest pobierany podpis, podpowiem ci że w profilu bedzie to się zaczynało $profiledata
[edit]
xD, nawet juz to pisałem kiedys i widze że znalazłes
[/edit]

a co do zmiany wygląda nawet fajne, zobaczymy jak bedą statystki for, mogło by być troszke lózniej ale tak tez jest dobrze

abc ja od dawna wiedziałem jak zrobić sygnaturkę w widoku profilu, ale przeczytałeś mój problem w innym temacie to chyba wiesz już o co mi chodzi :) Ale dalej czekam czy dabroz napisze instrukcje do tych nowych dodatków (czyt. sygnatura w profilu, statystyki i komentarze).

Co do zmian to tabelkę "komentarze" moglibyście umieścić pod tabelką "podpis" ładniej by to wyglądało.

Instrukcji nie mam za bardzo czasu pisać, ale jak wszystko będzie gotowe, to po prostu mogę udostępnić źródełka. ;-) W końcu GPL to GPL. ;-)

Awatar użytkownika

klr jak chcesz moge ci jutro przed południem zrobic cos takiego do aktywnosci na forach jak nie chcesz czekać na Dabroza

abc poczekam na dabroza :-)
Dabroz no to poczekam na te źródełka. A jak znajdziesz czas to skrobnij też instrukcje, bo chyba dużo pisania tam nie ma?

edit
-------

Dabroz napisał:
ale jak wszystko będzie gotowe, to po prostu mogę udostępnić źródełka.

Źródełka czyli, pliki z już zainstalowanymi modami? Jeżeli tak to czy każdy mod w osobnej paczce, czy wszystkie razem?

Awatar użytkownika

Hehehee.... Jak @Dabroza to lepsze :mrgreen:.

/A to przecież niechluj jest :P/

Awatar użytkownika

Termit napisał:
/A to przecież niechluj jest Razz/

Nie powiem, jak "niechluj" przeinaczyłem :faja:

Pomysł OK!

Termit napisał:
Jak @Dabroza to lepsze

Pisząc tak dobry mod jakim jest Color Ranks, to człowiek zyskuje zaufanie użytkowników. Dlatego jeżeli są np. dwa takie same mody. Jeden autorstwa X, a drugi Dabroza. To ja osobiście wybrał bym Dabroza.

edit
-------
Damianmyst napisał:
Nie powiem, jak "niechluj" przeinaczyłem

Chyba się domyślam :wink:
btw jak tam idzie instalacja Twojego gentoo? Bo chyba już z 4 miesiące instalujesz.

Wprowadzono następujące zmiany:

• dodano opcje korzystania z komunikatorów internetowych poprzez mod UniComm
  • wprowadzono statystyki aktywności na forach
  • poprawiono kilka małych błędów związanych z wyświetlaniem
  • dodano użytkownikom możliwość kasowania komentarzy na własnych kartach profili

W przypadku znacznego naruszenia regulaminu, prosimy o raportowanie komentarzy do Administracji.

Awatar użytkownika

usun jeszcze statusy z viewtopic ;)

Teraz już działają poprawnie (w tym jabber).

Awatar użytkownika

http://www.phpbb2.pl/forum/profile.php? ... rofile&u=7

Dziwny ten migający "?" IMO niewiadomego pochodzenia lepiej wygląda jako offline.

Ale to już kwestia OSI, a nie forum czy Unicomm'a.

[ Dodano: 20.09.2006 15:00:11 ]
Aczkolwiek, jeżeli ktoś zna dobry, sprawdzony skrypt do statusów Jabbera, to niech pisze, bo te działają jak chcą. ;)

Awatar użytkownika

Dabroz napisał:
wprowadzono statystyki aktywności na forach

ciekawe byłyby statystyki ile kto założył tematów i na jakich forach. Wydaje mi się, że byłby to ciekawy materiał do analizy. 8)

Awatar użytkownika

http://suda.kom.pl/presence/index.php?s ... col=jabber

Jabbera nie sprawdzałem, ale gg i tlen działają dobrze.

quba tą stronę co podałeś odwołuje się do wskaźniku statusu jabbera autocomu: http://elmer.autocom.pl/index.php?lang=pol
Kiedyś to działało, nie wiem jak teraz.

No OK, znów zmiana OSI. Teraz nawet jeżeli nie działa, to chociaż nie miga.

A statystyki tematów są przewidziane.

Awatar użytkownika

ja bym jeszcze drobną zmiane proponował. mianowicie gdy już mamy nolimit=true to na dole ten link mogłby prowadzic do normalnego wyświetlania

http://www.phpbb2.pl/forum/viewtopic.php?p=90016#90016

Tutaj statystyki for. Nie sprawdzałem, ale powinno działać.

Reszty na razie nie mam czasu "zmodować" (wyjeżdzam na wakacje), ale podpis:

[php]
<?
$user_sig = $profiledata['user_sig'];
$user_sig_bbcode_uid = $profiledata['user_sig_bbcode_uid'];
$user_sig = preg_replace('#(<)([\/]?.*?)(>)#is', "&lt;\\2&gt;", $user_sig);
$user_sig = bbencode_second_pass($user_sig, $user_sig_bbcode_uid);
$user_sig = make_clickable($user_sig);
$user_sig = smilies_pass($user_sig);
$user_sig = nl2br($user_sig);

// [...]

'USER_SIG' => $user_sig,

// [...]
?>[/php]
[xml]
<tr>
<td colspan="2"class="catLeft" align="center" height="28"><b><span class="gen">Podpis</span></b></td>
</tr>

<tr>
<td colspan="2" class="row1" valign="top"><span class="gen">{USER_SIG}</span></td>
</tr>
[/xml]

Z komentarzami narazie się powstrzymam, póki nie będą w wersji finalnej.

[ Dodano: 20.09.2006 20:38:16 ]
Oczywiście nie jest to pełna instrukcja moda, ale ktoś troszkę znający phpBB sobie poradzi.

Ajajaj, a ja znowu swoje.

Quote:
Pokaż statystyki wszystkich for...

Piszemy forów a nie for. Niby błahostka, ale razi :).

http://so.pwn.pl/lista.php?co=forum

O kurczę, racja, u nas na forum jest dobrze, a moda pisał na szybko i jest byk. Zaraz poprawię. To znaczy, na odwrót. ;)

Dabroz no jest sql syntax error :-) Czekam na poprawkę.

Sprawdź ostatnią (1.0.3) wersję, ewentualnie wklej błąd.

Dabroz 1.0.3 działa pięknie :)
A mógłbym prosić jeszcze jak zrobić to

Code:
Ostatni Post:      20 Wrz 2006 20:57:08 w: Drobna przebudowa "viewprofile

I przepraszam, że Cie tak męczę ;-)

[php]<?php
if( $profiledata['user_posts'] )
{
$lp_sql = query_forum_list(AUTH_READ, 'auth_read', 't.');
if ($lp_sql) $lp_sql = 'AND '.$lp_sql;
$sql = "SELECT p.post_id, p.post_time, t.topic_title
FROM " . POSTS_TABLE . " p, " . TOPICS_TABLE . " t
WHERE p.poster_id = " . $profiledata['user_id'] . "
AND t.topic_id = p.topic_id
$lp_sql
ORDER BY p.post_time DESC
LIMIT 1";
if( !($result = $db->sql_query($sql)) )
{
message_die(GENERAL_ERROR,
'Could not query last post info', '', __LINE__, __FILE__, $sql);
}

$lp_row = $db->sql_fetchrow($result);
if( $lp_row['post_id'] )
{
$last_post = '<b>'.create_date($board_config['default_dateformat'],
$lp_row['post_time'], $board_config['board_timezone']);
$last_post .= '</b>&nbsp;' .
$lang['in'] . '&nbsp;<a href="'.
append_sid('viewtopic.'.$phpEx.'?p=' .
$lp_row['post_id'] . '#' . $lp_row['post_id']) . '">' .
$lp_row['topic_title']. '</a>';
}
else
{
$last_post = '<i>' . $lang['No_Posts'] . '</i>';
}
$db->sql_freeresult($result);
}
else
{
$last_post = '<i>' . $lang['No_Posts'] . '</i>';
}
?>[/php]

A potem 'LAST_POST' => $last_post, no i do template. W razie czego ktoś powinien Ci pomóc.

Poradziłem sobie sam :wink:

Awatar użytkownika

co do podpisu to bbcode.php trzeba jeszcze zaincludowac.

Awatar użytkownika

Mógłbyś jeszcze dodać coś takiego aby ta lista ze statystykami forów była zwijana tak jak np jest shoutbox "włącz/wyłącz" też dobra opcja nie zajmowałoby to tyle miejsca a po kliknięciu można by sobie oglądać statystyki. Jeszcze gdyby były zwinięte mogło by wyświetlać np tylko jedną statystyke tą w której najwięcej się udzielaliśmy. I jeszcze jedno pytanie co do komentarzy czy czasami nie jest tak że moge sobie sam sobie napisać komentarz ? (nie próbowałem bo nie chce sobie zrobić syfu w profilu a nie wiem czy jest możliwośc potem abym sobie to sam usunął bo na admina nie wiem czy bym się doczekał :P ).

Awatar użytkownika

http://www.phpbb2.pl/forum/profile.php? ... ofile&u=93

Jak widać można wstawić i mozna sobie usunąć :D

Dodałem listę UA w widoku profilu. Jeszcze się to dopracuje. ;) Może wrócą kiedyś też komentarze... ( :twisted: :mrgreen: )

Awatar użytkownika

nawet ładnie wyszło :-p

Awatar użytkownika

Dabroz napisał:
Może wrócą kiedyś też komentarze

Komentarze są "gupie" :D Co do UA to raczej taki bajer, bo nie jest to nic niezbędnego :D

Awatar użytkownika

Ha, kiedys probowalem cos takiego napisac, ale sie nie udalo. Fajnie :).

Dodany mały kalendarzyk. :)

Awatar użytkownika

Brakuje polskich znakow, ale oprocz tego to moim zdaniem ten kalendarzyk nie jest zbyt przydatny, w sumie to on tylko "wyglada" :]

Awatar użytkownika

moim zdaniem nie ma sensu wyswietlac miesiecy przed rejestracja ;)

Aby dodać komentarz musisz się zalogować